Bologna/Pomezia, 2015 – Alfa Wassermann en sigma-tau, twee van de belangrijkste farmaceutische bedrijven van Italië, en eveneens internationaal gezien sterke spelers, hebben een overeenkomst getekend voor het opzetten van een nieuw bedrijf waarin beiden hun farmaceutische activiteiten zullen onderbrengen.

Door deze overeenkomst ontstaat er op de Italiaanse farmaciemarkt een nieuwe, toonaangevende ondernemingsgroep; de groep zal tot de top vijf van de farmaceutische sector behoren, zowel ten aanzien van receptgeneesmiddelen als voor producten die zonder recept verkrijgbaar zijn. Buiten Italië zal de nieuwe groep in 18 landen direct zelf actief zijn. De omzet zal in eerste instantie meer dan 900 miljoen euro bedragen, met mooie groeivooruitzichten. Het bedrijf zal ongeveer 2.800 werknemers tellen, waarvan er ongeveer 1.840 in Italië zullen werken en 960 daarbuiten. De hoofdvestigingen in Italië zijn: Bologna, Milaan, Pomezia, Alanno en Sermoneta.

Door de omvang van de nieuwe groep zijn belangrijke investeringen mogelijk op het gebied van research & development, een terrein waar zowel Alfa Wassermann als sigma-tau veel belang aan hechten. Het doel is voortdurende ontwikkeling en innovatie van de producten.

“Dit project is een zeldzaamheid in de farmaceutische industrie: twee belangrijke Italiaanse bedrijven die vanuit het vertrouwen in het potentieel van hun land de krachten bundelen voor een betere internationale concurrentiepositie.”, aldus Stefano Golinelli, CEO van Alfa Wassermann. “Door het combineren van ons gezamenlijke erfgoed op het gebied van mensen, producten en expertise, voortkomend uit onze geschiedenis, versterken wij onze aanwezigheid op de Italiaanse markt en werken wij aan een krachtigere aanwezigheid in andere belangrijke landen. Zo leggen wij de basis voor verdere ontwikkeling.”

“Deze overeenkomst vormt het bewijs dat twee belangrijke spelers op het gebied van farmacie, zoals sigma-tau en Alfa Wassermann, bij de tijd blijven. Dit doen zij door de beste voorwaarden te scheppen voor sterkere groei in de toekomst, op basis van de waarden die beide bedrijven al vanaf hun oprichting hebben gekenmerkt”, voegde Andrea Montevecchi, CEO van sigma-tau hieraan toe. “In een competitieve omgeving, die voor de farmaceutische industrie met de dag complexer wordt, is groei de enige mogelijkheid om toekomstige uitdagingen het hoofd te bieden, menen wij. Investeren in onderzoek en ontwikkeling is daarbij de ruggengraat van onze branche.”

Alfa Wassermann

Alfa Wassermann is een van de belangrijkste Italiaanse farmaceutische concerns en voelt zich sterk geroepen tot internationalisering. Alfa Wassermann werd in 1948 opgericht in Bologna, door Marino Golinelli. Het concern heeft wereldwijd 1370 werknemers (waarvan 670 in Italië) en verkoopt producten in meer dan 60 landen, via gekwalificeerde plaatselijke distributeurs. In 2014 bedroeg de omzet van het gehele concern €408 miljoen.

Al sinds de oprichting in 1948 investeert Alfa Wassermann continu in onderzoek en innovatie en ontwikkelde daarbij baanbrekende nieuwe werkzame bestanddelen, zoals rifaximine-α (Normix®), een farmaceutisch product met verschillende gastro-enterologische indicaties, dat inmiddels in 39 landen op de markt is. In de VS, waar het onder de merknaam Xifaxan® wordt verkocht, wordt het product gerekend tot de top-50 van farmaceutische producten, wanneer gekeken wordt naar opbrengst.

De historische locatie van Alfa Wassermann in Bologna is met het hoofdkantoor en de onderzoekslaboratoria waar nieuwe producten worden ontwikkeld het “Italiaanse hart” van de onderzoeksactiviteiten.

Sigma-tau

Sigma-tau is een van de belangrijkste farmaceutische bedrijven in Italië en vervult ook op internationaal niveau een toonaangevende rol. De belangrijkste doelstellingen van sigma-tau zijn de bevordering van de kwaliteit van leven en de gezondheid. 

Sigma-tau werd in 1957 opgericht door Claudio Cavazza; hij leidde het bedrijf tot zijn overlijden in 2011. Al vanaf het begin was Claudio Cavazza een pionier op het gebied van het chemisch en farmacologisch onderzoek naar carnitine. Dit bleek een goede intuïtie te zijn, die toegang gaf tot veel nieuwe kennis.

Sigma-tau ontwikkelt, produceert en verkoopt zowel synthetische geneesmiddelen als geneesmiddelen van natuurlijke oorsprong of gemaakt door middel van biotechnologie. Het concern heeft een brede reeks producten die zowel in Italië als daarbuiten op de markt zijn. Op het gebied van ‘nutraceuticals’ is het bedrijf toonaangevend en het produceert voedingssupplementen waarvoor veel wetenschappelijke belangstelling bestaat.

De sigma-tau-groep heeft zijn hoofdkantoor in Pomezia (Rome, Italië), heeft 1.410 werknemers en sloot het boekjaar 2014 af met een omzet van 491 miljoen euro.